Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!

Woensdagochtend 7 augustus 2019
08:00 tingeling, tingeling daar gaat de bel.. ieder jaar moet ik dit belletje weer aanhoren, het is het teken dat het ontbijt gaat beginnen. Met mijn kleine oogjes schuif ik aan tafel. De meeste die mij kennen weten dat ik in de ochtend niet aanspreekbaar bent, hoogstens voor een knikje van “Ook Goedemorgen (uiteraard wel met een Limburgs accent)

08:30 uur we sluiten het ontbijt af met het zingen van Onze vader. Ondanks mijn “brakke” stem die nog aan het opstarten is geniet ik van het moment om met elkaar op deze manier de maaltijd te eindigen.

Één van mijn favoriete momenten van het zomerkamp is de corvee en dan vooral het gedeelte “Toiletten” zeker op de “vroege” ochtend. Qua organisatie / wet en regelgeving valt er niets te zeggen op het kamp, dit is tot op de puntjes op de I geregeld. (Ps: Organiserend team hierbij ontvangen jullie gelijk van mij een dikke duim voor het organiseren van het kamp!)

Toiletten zijn weer schoon dus er kan weer ge*oept worden, moet ook gebeuren toch?!
Folder materiaal (o.a. de CITY BIBLE KERKRADE) zijn ingeladen, plaatsen zijn verdeeld tijd om te gaan naar de plek van bestemming > Kerkrade (oftewel Kirchroa).

Zoals elk jaar rijden we door de prachtige heuvels naar de stad Kerkrade. Om eerlijk te zijn is het altijd weer “spannend” om de stad in te gaan en huis aan huis aan te bellen. Elke voordeur heeft een verhaal! Hier later meer over.

Nog even over het woord “spannend” begrijp mij goed, wij komen niet om mensen te overtuigen / te veranderen, dat kunnen wij gelukkig niet! Wij komen als doel om Vriendjes te maken en te getuigen van Jezus Christus die gekomen is voor zondaren!
Om die reden is het ook heerlijk om dit werk te mogen doen.

We komen aan bij de ochtendwijk, de kinderwerkers zijn al begonnen met het klaarzetten van de tent die gebruikt wordt voor de club. Ook worden de liedjes opgehangen die ze de kinderen elke dag aanleren. Samenwerken is een begrip wat zeker aan de orde komt tijdens het zomerkamp. Voordat de club / huis aan huis werk start worden eerst de kinderen opgehaald in de wijk (Omdat in verschillende wijken er club gehouden wordt is het allemaal op loopafstand te doen)

Ondertussen is meester Marco in de spits op het voetbalveld aan het voetballen met een aantal kinderen die er al vroeg bij zijn. Ik mag met juffrouw Deborah mee de wijk in om kinderen op te halen. Al snel kwam ik erachter dat ik beter maar niet meer kinderen kan gaan halen want het resultaat was dat we met 0 kinderen terugkwamen (“Aart, waarom zijn er geen kinderen… Uhuh, ja het is vakantie he, dat betekent uitslapen haha). Later hoorde ik gelukkig dat ze er toch waren op de club!

Als huis aan huiswerkers beginnen wij met gebed om een zegen te vragen over de ochtend, voor open deuren, voor gesprekken, voor veiligheid en ook voor gezelligheid onder elkaar. Ik mag samen met Irene langs de deuren, nou ja deuren die zijn er wel deze ochtend maar hele speciale met een balkon oftewel een flat van 10 verdiepingen.

De 4e verdieping is vandaag aan de beurt, de eerste paar nummers zijn niet thuis of hebben Geen interesse. Bij de 4e is het raak, de zoemer van de deur klinkt door het flatgebouw. Bij de ingang hangt een bord met Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen (met een grijns op ons gezicht stappen wij de lift in richting de 4e verdieping)

Ding dong, daar staan we dan voor een huis waarvan wij nog niet weten wie er open gaat doet… Een vrouw met een klein kindje staat voor ons, een moslima blijkt al snel uit het gesprek.

Het gesprek gaat in het engels, with hands and gebaren om het zomaar uit te drukken en ohja Google Translate is a good tool to speak with other people 🙂
Ik ga het gesprek niet helemaal beschrijven maar toch een aantal belangrijke fragmenten uit deze bijzondere ontmoeting.

Samen met Irene mochten we vertellen over Jezus, de Overwinnaar! Ook hebben wij aan de voordeur gebeden voor dit gezin dat ook hun ogen / hart geopend mag worden voor het Evangelie!

Tijdens het zomerkamp kom je in aanraking met verschillende culturen. Persoonlijk vind ik het mooi om mensen ook zelf iets te laten vertellen over hun cultuur / traditie. Zo had deze vrouw het Chocolate example

I’ve 2 chocolates on the floor:
1 chocolate with cover
1 chocolate without cover
Which one choose you?

With cover natuurlijk 🙂 Het voorbeeld gebruikte ze om aan te geven dat het dragen van een Hijab (hoofddoek) en bedekte kleding om aan te geven dat je lichaam bedoeld is voor haar man en niet voor iedereen zichtbaar mag zijn omdat het iets is wat kostbaar is! Wat mooi om te horen hoe deze vrouw hier in haar leven mee omgaat.

We mochten nog even binnenkomen bij mevrouw om een koud glas water met ijsklontjes te drinken. Vervolgens hebben we afscheid genomen van elkaar en hartelijk bedankt voor het gesprek!

Terwijl we op de galerij richting de lift lopen komen we een mevrouw tegen die de kozijnen aan het schoonmaken is. Aan haar gezichtsuitdrukking te zien is er iets aan de hand… Binnen no time verteld mevrouw wat er aan hand is.. haar aanstaande man is net met ruzie weggelopen. Onlangs ontslagen op het werk, onzekere situatie.
Een noodkreet “Ik weet niet meer wat ik moet doen” Daar sta je dan met een luisterend oor.. Heftig verhaal. Samen met deze mevrouw en Irene haar situatie in gebed gebracht en gevraagd of God haar wil helpen met deze situaties maar bovenal haar Hart & ogen wilt openen voor Wie God wil zijn voor Haar. Ook hebben we haar nog een citybible voor Kerkrade gegeven…
Dit was onze ochtend (voor mij de 1e ochtend van het kamp)

Altijd hebben de huis aan huiswerkers op woensdagmiddag een vrije middag. Samen met andere huis aan huiswerkers zijn we naar de stad Aken gegaan. Heerlijk ontspannend, even er tussen uit, hoofd leegmaken. Uiteraard een lekker ijsje op en een drankje op het terras. Ook hier nog een gesprek gehad met 2 mensen uit Den-Haag die stiekem met ons mee zaten te luisteren, waarop vervolgens mevrouw zich afvroeg wie wij waren en wat wij kwamen doen, je raad het al een bijzonder gesprek 🙂

Na Aken zijn we doorgereden naar de Wok van Kerkrade met een gedeelte van de groep om te eten. Wat een drukke bedoeling was het daar maar goed. Als afsluiter van de dag de avondsluiting en heerlijk gezongen bij de piano!

Bedankt voor het lezen van dit verhaal..

Welterusten

Aart-Jan

2 antwoorden op “Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *