Licht of duisternis

Onder het genot van een Goudse stroopwafel & winter thee luister ik naar het Amsterdam Baroque Orchestra. Al snel komen de eerste reacties binnen vanuit de andere hoek van de kamer waar de jongste van het gezin een nieuwe jurk aan het uitzoeken is “Moet dit echt Aart?” 

Ik plof op de bank met de krant Israël aktueel ??
Op de voorpagina staat met grote letters “Uw licht komt” met daaronder als tekst: De woorden uit Jesaja 60 zijn een prachtige profetische belofte aan een volk in uiterst moeilijke omstandigheden. Het Joodse volk is in ballingschap in Babel. Het is donker. Stad en tempel zijn verwoest. Duisternis. En in die situatie klinkt de profetie: Maak u klaar – want uw Licht komt! Een verrassende belofte voor Jeruzalem, voor Sion, voor het volk.

Ik lees het hele artikel verder op de volgende bladzijde. Met dikke rode letters staat boven het artikel een bijbeltekst Jesaja 60 vers 1 – 3. Ik pak de studiebijbel erbij om de tekst verder te onderzoeken. In de uitleg lees ik het volgende: 

De heerlijkheid van Sion. De heerlijke toekomst van Gods volk vraagt nu om blijde geloofsverwachting. De Heere spreekt tot Jeruzalem (Sion). De heerlijkheid van de Heere zal over Sion opgaan als de opkomende zon. Maar duisternis zal de aarde bedekken en donkerheid de volken. God laat duidelijk zien wie van Hem zijn en wie niet. (onderscheid)
De Heidenen en hun koningen zullen naar dat licht gaan. Zo wordt Sion tot een Licht der heidenen.

Na het lezen van de uitleg moet ik denken aan volgende week dan is het Kerst. Nog een paar dagen…. Je stapt de deur uit en het valt gelijk op, kijk maar eens rond in je straat.  In de raamkozijnen van de huizen zie je overal lichtjes, en natuurlijk de kerstboom, wel gezellig / sfeertje. 

In de eerste verzen van Jesaja 60 lees ik over Licht, heerlijkheid, duisternis, volken… al die mensen, ook je buurman / buurvrouw, je collega’s, mede-studenten, vrienden. Allemaal vieren ze kerst! 

Zondagavond hoorde ik in de kerk over een tekst die gaat over de volle verwachting van de wederkomst van Christus. De verwachting van de wederkomst van Christus hoort bij het geloofsleven.

Nog even terug naar vers 2 van Jesaja 60. In de uitleg staat zoals ik hierboven zei God zal duidelijk onderscheid maken tussen wie van Hem zijn en wie niet van Hem zijn” 

Afgelopen weekend hoorde ik iemand het volgende zeggen Als jij vanmiddag naar huis rijd en je komt tegen een boom aan, waar ben jij dan?Pfjoe, dat zijn nog eens goeie vragen zo net voor Kerst schiet er door mij heen! Bij een goede vraag hoort ook een goed antwoord toch ? Verschillende reacties / antwoorden kwamen voorbij, “Ik weet het niet” of “Ik zie het positief in” Positief of depressief zei er 1…….
Stel jezelf die vraag ook eens eerlijk! 

Tijdens het lezen van de verzen in Jesaja 60 ben ik opnieuw bepaald (elke zondag trouwens) dat er inderdaad een onderscheid is bij God, het is zwart of wit. Licht of Duisternis?!  Wat is het bij jou? Mag jij door Genade weten dat je van Dood > Leven bent geworden? Door de kracht van uw genade ben ik vrij! Als er (en die zijn er) donkere momenten in je leven zijn, rust niet langer en vlucht naar Hem toe! 
Maak van je knelpunten je knielpunten!

Vol verwachting blijf ik uitzien, tot die dag eens dagen zal. Ken je dit prachtige lied? Nu van het prachtige lied naar de praktijk! Soms heb je van die momenten dat het verlangen sterk aanwezig is, andere momenten weer niet. MAAR het hoort bij het geloofsleven zeiden we net! Nog een paar dagen dan is het weer Kerst! Kribbe, het kindje Jezus!  het komt allemaal langs maar Jezus is al Geboren en let op dat we niet kerst vieren of Jezus nog geboren moet worden. Nee, het gaat om Jezus die nog komen gaat, de wederkomst! Zie jij er naar uit? Vertel het aan de mensen dat Jezus leeft! 

Wandel jij in het Licht of in de Duisternis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *